Sim Farm és a modern mezőgazdaság

Ki ne ismerné az 1993-ban piacra dobott Sim Farm nevű játékot? Képesek voltunk napokon át az erősen pixeles saját kis farmunkon gazdálkodni. Akinek nem ugrik egyből be, annak itt egy gameplay és ide kattintva online is játszhatsz vele.

Mikor még jó húsz éve csak a hatalmas CRT monitor előtt kattintgattunk, arattunk és neveltük az állatokat, talán bele sem gondoltunk abba, hogy a jövőben mindezt ugyanígy fogjuk csinálni, csak élőben! Míg gyerekkorunkban szívesen végignéztük, ahogy a kis traktor szánt és vet, addig felnőttként nem biztos, hogy őstermelőként képzeltük el a karrierünket.

Az eltelt évek során hatalmas utat futottak be a különböző farmos szimulátoros játékok (pl. Farming Simulator, vagy a Farm Ville ami a Facebook segítségével végigsöpört a világon). Itt egy lista, ha érdekel és kedvet kaptál, hogy melyik szimulátor most a menő a témában.

Egy szép napon pedig a hajnali kakaskukorékolás helyett valamely okos eszközöd fog ébreszteni, hogy ideje ránézni a gazdaságra. A jövő mezőgazdasága már itt van, és a gépek készek átvenni az uralmat a sáros gumicsizmák felett!

A jövő őstermelője többet fogja bújni az aktuális kimutatásokat és statisztikákat, melyeket a rengeteg különböző szenzoroktól és algoritmusoktól kap, mint fizikailag részt venni a mezőgazdasági munkákban. Az, hogy ez mikor éri el azt a szintet, mint amit a Sim Farmban megéltünk gyerekként, nehéz megjósolni. Viszont találtam egy-két igen is impozáns videót a témában.

Ha utoljára az általános iskolában ültettél babot, hogy megfigyeld, hogy hogyan nő, mert biológia órán adták ki feladatnak, akkor ennek az okos gépnek hála te lehetsz a kis konyháskertek koronázatlan királya!

Nem kell majd “traktoros iskolába” menni ahhoz, hogy játszva irányítsd a világ talán egyik legmenőbb traktorját. Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan néz ki a modern mezőgazdaság, akkor feltétlenül nézd meg a következő videót is!

Egy biztos. A jővő teljesen át fogja formálni és már át is formálja a mezőgazdaságot. Az, hogy ez mennyire lesz fenntartható és “okos”, vagy ennek a hatására képes lesz-e az emberiség még többet kisajtolni az elérhető erőforrásokból, az szerintem egyedül csak rajtunk áll.

A vezető nélküli gépek és az az adatmennyiség (időjárási adatok, talajszenzorok, nedvességmérő, sugárzásmérő… ) melyet gyorsan és hatékonyan fel kell dolgozni, képesek lesznek-e optimalizálni és összehangolni a fenntartható mezőgazdaságot a környezettel és az emberi igényekkel?

Te hogyan látod? Mennyire lehet majd fenntarható a jövőben a mezőgazdasági fejlődés?

Hozzászólások

hozzászólás

Következő cikkA mindent akarok és azonnal effekt
Y generációs önjelölt blogger, aki online területen dolgozik, valamint egy alfa generációs kisfiú büszke apukája. Önmagát kreatív személyiségnek hiszi és mer nagyban gondolkodni. Nem utolsó sorban pedig nem szeretne analóg maradni egy folyamatosan változó digitális korban.
MEGOSZTÁS