DIY babamonitor kockáknak

DIY, vagyis Do It Yourself = csináld magad babamonitor ötletekről és a megvalósításukról lesz szó az alábbi cikkben. Ha még nincsen gyereked, akkor is érdemes lesz átfutni az oldalon, mert lehet, hogy az alábbi ötletet egy másik területen is hasznosítani tudod majd.

Miért pont kockáknak? Kövezzen meg bárki, aki máshogy gondolja, de nekünk “kockáknak” biztos, hogy van otthon annyi tech cuccunk, hogy kb. bármiből össze tudunk eszkábálni egy legalább olyan jó rendszert, mint amit a boltokban horror árakon próbálnak rásózni a szülőkre. Ők persze mindent a babáért (főleg, ha első gyerekről van szó), meg is vesznek. Én úgy gondoltam, hogy

a) egyrészt pici a lakásunk és bármit meghallok a lakás bármely sarkából,
b) nem szeretnék kidobni több ezer, vagy tízezer Forintot egy közepes minőségű webkamerára, melybe beletuszkoltak egy mikrofont is.

1) Philips Hue okos világítás + HueManic App

Hallottál már a Philips Hue okos világításról? Ha nem, akkor itt egy kis kedvcsináló videó hozzá. A lényeg, hogy a LED égők automatikusan kapcsolódnak az otthoni WiFi hálózatodhoz és egy alkalmazáson keresztül, vagy iOS rendszeren a Siri használatával végtelen +1 módon beállítható világítási rendszert építhetünk ki otthonunkban.

Mi karácsonyra leptük meg magunkat egy ilyen rendszerrel, és azóta is csak ódákat tudnék zengeni róla. IMÁDOM!!!

Nos… hogyan is lesz ebből babamonitor? Ha letöltöd hozzá az ingyenes HueManic alkalmazást (Android letöltés), akkor az alkalmazáson belül található “Party mód’-ot választva a telefonod mikrofonján keresztül érkező zajokat (akár zene is lehet, nem csak gyereksírás) érzékeli az app, és azt továbbítja az égők felé, melyek disco fénybe öltöztetik az otthonod.

Helyezd a telefont a szobába, ahol a gyermeked is tartózkodik (remélhetőleg alszik), majd indítsd el az alkalmazást. A mi égőink a nappaliban az étkezőben és a konyhában kaptak helyet.

Ha kisbabád felsírna, vagy a telefon bármilyen zajt érzékelne, akkor azt a villogó égőknek köszönhetően mindenfajta extra hangeffektus nélkül azonnal érzékelnéd.

Mi többször használtuk ezt a módszert. Azon túl, hogy nagyon vagány, szerintem elég diszkrét is. A babamonitor helyett így a már meglévő technikát felhasználva létrehoztuk ugyanazt, amit a bébiőr amúgy is adott volna nekünk.

2) Facetime videó hívás

Ehhez a megoldáshoz szükséged lesz két iOS készülékre. Ha található a háztartásban iPhone vagy iPad, akkor könnyű dolgod lesz. Helyezd az egyik készüléket abba a szobába, ahol gyermeked tartózkodik. A másik készüléket pedig oda, ahol te fogsz tartózkodni. Majd hívd fel az egyik készülékről a másikat videó hívással. Nálunk ez viszonylag egyszerű volt, mivel nekem iPhone-om van, neki pedig egy iPad, így egymást hívtuk. Fontos, hogy teljesen némítsd le azt a készüléket, mely a gyereknél lesz elhelyezve!

Praktikus megoldás, ha az iPad-et egy tartóra helyezed el, majd úgy irányítod, hogy a kisbabádat lásd a videón.

Miközben gyermeked alszik, addig te egyben láthatod is (amennyiben nincsen tök sötét a szobában) és ha mocorog, vagy felkel, akkor a hangot is kapod hozzá azonnal.

3) Mobil + Skype + okos TV

Kb. a fenti megoldás bármely mobillal és Skype, vagy bármilyen más csevegő alkalmazáson keresztül amit használsz tökéletesen megoldható.

Amennyiben van okos tévéd is, akkor hívd fel a gyerekszobában lévő készülékről  a tévén megnyitott alkalmazást. Így máris nagyképernyőn őrizheted kisbabád álmát.

4) Két azonos platformon futó mobiltelefon

Töltsd le mindkét azonos platformmal rendelkező eszközödre (két Androidos, vagy két iOS rendszerű) az Alfred nevű alkalamzást (iOS itt és Android itt).

Az egyik eszköz lesz a “kamera”, a másikon pedig te tudod figyelemmel kísérni a történéseket. Az otthoni WiFi hálózaton keresztül kommunikálnak majd a készülékek. A Gmail fiókoddal tudsz belépni és már kész is a rendszer.

Az alkalmazás képes mozgást is érzékelni, így jelzi, ha éppen valami “történés” zajlik a szobában, illetve képes kétirányú kommunikációra is. Ez annyit tesz, hogy

akár altató dalt is dúdolhatsz gyermekednek a lakás egy másik pontjáról anélkül, hogy fizikailag bemennél a gyerekszobába.

Így megnyugtathatod és újra álomba ringathatod (ha sikerül).

5) IP kamera és egy mobil

Ha fix megfigyelést szeretnél, akkor szerezz be egy IP kamerát, csatlakoztasd az otthoni WiFi hálózatra és a mobilod segítségével bármikor, bárhonnan beleshetsz a megfigyelt területre.

Nekem ezek az egyszerű, ám de szerintem nagyon is hasznos ötletek és megoldások ugrottak be elsőre. Te is kipróbáltál már valami hasonlót? Szólj hozzá a témához!

Hozzászólások

hozzászólás