Ehazi.hu vs. óra előtti lecke másolás

Tired boy doing homework.

Szia! TE megcsináltad a házit? Lemásolhatom? Na, légyszi, mutasd már!!

Annak idején mit nem adtunk volna, ha lett volna bárhonnan és bármikor elérhető internet, és persze egy olyan oldal, mint az ehazi.hu.

Ha fogalmad sincs, hogyan old meg az órán kapott matematika feladatokat, vagy másoknak segítenél tudásoddal, akkor jó helyen jársz! Itt bátran felteheted kérdéseidet, melyet más segítőkész felhasználók segítenek megoldani!

Nem megy a házi feladat megoldása? Anya vagy apa nem tudnak segíteni, mert bár ők is tanulták, de volt az már vagy 20-30 éve, és azóta elfelejtették? Itt a segítség! Rengeteg tantárgy témájában kereshetsz és tehetsz fel kérdéseket. Legyen szó matematikáról, fizikáról, biológiáról, történelemről, irodalomról… szóval lényegében bármiről, itt segítséget kérhetsz, és amint látom, kapsz is. Nem szimplán a megoldást írják le, aztán jól van, hanem lépésenként elmagyarázva oldják meg a feladatokat és válaszolnak a kérdésekre. Tök jó kis közösség ez!

Régen, ha valaki jó volt valamiből és a padtársának, vagy osztálytársának akart segíteni, akkor minimum egy kisebb fajta logisztika volt megszervezni, hogy kinél találkozzanak a fiatalok és mikor, ha egyáltalán. Vagy ugye ott voltak a drága különórák. Arra meg csak annak volt pénze, akinek a szülei megengedhették maguknak.

Így nem maradt más, vagy megoldottad a házi feladatot, vagy a sokadik próbálkozás után feladtad és másnap óra előtt lemásoltad valakiről, akinek sikerült befejeznie azt.

Titkon persze remélted, hogy a megoldás amit két perc alatt körmöltél le a füzetedbe biztosan jó lesz-e, és nem fogtok-e lebukni, ha mind a kettőtöknek ugyanúgy rossz az eredmény.

Persze közben nem az volt a fontos, hogy megértsd a feladvány gondolatmenetét és a megoldáshoz vezető utat, hanem az, hogy minél gyorsabban és pontosabban másolj, mert hamarosan kezdődik az óra!

Akiről mindig másoltak a többiek, na, ő közben már nagyon unta, hogy megdolgozik a házi feladattal, miközben a többiek adott esetben otthon neki sem álltak már, mert tudták, hogy valaki úgyis megcsinálja a házit, és akkor róla gyorsan le lehet majd másolni. Ezen az oldalon viszont elég erősen belép a gamification. Azok a userek, akik segítenek megoldani egy-egy feladványt, pontokat szereznek. A pontok alapján ranglista van, ebben is mérhető az elismerés. Elismerés és megbecsülés szerezhető, mely már kézzel fogható a szerzett pontok alapján. Ki ne akarna a toplista csúcsán büszkélkedni?

Én személy szerint jó dolognak tartom ezt a közösséget. Szerintem rengeteget lehet tanulni már csak abból is, ha az ember a kérdéseket és a rájuk adott válaszokat böngészi. A lényeg, hogy a gyerek foglalkozik a feladat megoldásával és segítséget is kap. Nem pedig ész nélkül másol valakiről óra előtt öt perccel. Ha pedig valaki már eljut arra a szintre, hogy segíteni is tud másoknak, annak nagy felelőssége lesz abban, hogy ne csak a megoldást írja be válasznak, hanem vezesse rá a kérdezőt a helyes útra, mely a megoldás felé viszi majd őt.

Arról pedig egy teljes cikket lehetne írni, hogy régen nem nagyon hívtuk fel egymást telefonon megbeszélni valamit, vagy segítséget kérni másoktól. Manapság a Facebook Messenger, Viber, Snapchat, Skype, Facetime, WhatsApp… korában picit másképp fest ez a dolog. 

Hozzászólások

hozzászólás