A mindent akarok és azonnal effekt

Emlékszem  még, hogy milyen vagány dolog volt azzal dicsekedni egymás előtt, hogy kinek a PC-je kapcsol (bootol) be gyorsabban. Ki, mit állított a BIOS-ban, és hogyan tuningolta fel házi barkácsban egyedül, vagy a haverokkal az akkori SZEMÉLYI SZÁMÍTÓGÉPÉT!

Ma már mosolyogva nézem, ha egy régi gép bekapcsol és a kerregő hang, egy két csippanás után a jó öreg Windows95 vagy 98, vagy szinte bármely más operációs rendszer betölt, és betölt és betölt és … jó, oké, addig kimegyek és hozok magamnak egy kávét… kész a kávé… szóval tölt és tölt… na végre! Üdvözöljük!  Plusz az elmaradhatatlan bejelentkezési hang 🙂

Annak idején még volt TÜRELMÜNK a gép előtt ülni és nézni, ahogy a kurzor hirtelen átvált homokórává és csak pörög és pörög és pörög.

Vártuk, hogy a hőn áhított információ, játék, weboldal, kép, vagy bármilyen tartalom betöltsön és végre hozzájussunk ahhoz, amire vártunk. Most már 100%, hogy én is idegrohamot kapnék a homokórától…majd azonnal átnavigálnék egy másik felületre, ahol gyorsabban jutok hozzá a keresett tartalomhoz. Esetleg elgondolkoznék azon, hogy hogyan szerezhetek be egy megfelelő gyorsaságú eszközt.

A mostani felgyorsult életben nyomtunk mi is egy TURBO gombot (régi számítógépeken kb. ez volt a placebo a gyorsításhoz). A másfél éves kisfiam 0,0001 másodperc alatt vagy 5x megnyomja az iPad / iPhone / bármilyen okos eszköz gombját és ha az az eszköz nem reagál 0,5 másodpercen belül, akkor máris hangot ad a nem tetszésének. Neki azonnal kell, hogy működjön!

Ha bárhol meglátja, hogy a rendszer, vagy játék, vagy alkalmazás megjeleníti a  “BETÖLTÉS…” ablakot, amit általában egy körbe körbe futó kis animáció jelenít meg, akkor a csöpp kis ujjával mutat a kijelző felé és ő is körbe-körbe mutatja a kezével, hogy forog a töltés jelzője, miközben “buuuuuu” hangot is ad hozzá. Majd, ha kb. 5 másodpercen belül nem történik semmi, akkor már keresi az opciót, hogy visszalépjen, vagy mást próbáljon újra “betölteni”.

Tesztként bekapcsolhatta az ősrégi HP laptopomat. Mondanom sem kell, hogy másfél éves létére simán megtalálta, hogy hol kell bekapcsolni a gépet. Viszont! A jó öreg laptopom nem reagált a fénysebesség kétszeresével, és így a kisfiam újra és újra nyomkodni kezdte a be/ki kapcsoló gombot. Türelem! Türelem! Nos ekkor éreztem, hogy ő nem érti, hogy én miért nyomulok nyugger tempóban…

én pedig valóban nyuggernek éreztem magam, miközben belegondoltam, hogy kb. 10 éve boldogan és türelmesen kivártam azt az időt, amíg bekapcsol a laptopom.

Hihetetlen, de már ilyen kis korban különbséget tesz apa iPhonja és anya Samsung telója között. Szerintem nem kell leírnom, hogy melyikkel szeret jobban foglalatoskodni 🙂 . Természetesen csak akkor és csak annyit használhatja a készüléket amíg velünk van és KÖZÖSEN csinálunk mindent! Ha valami nem reagál azonnal, vagy éppen “betölt” valami, akkor próbálom nyugtatni, hogy várj egy picit! Már csak egy pillanat! Hamarosan elindul! Meg hasonló önámító mondatok… De belül már azt érzem én is, hogy mi a sz*rért nem tölt már megint be ez a f*s!

Az alfa generáció már készség szinten használja a modern kor vívmányait és úgy szívja magába és tárolja azt a tömérdek információt melyet a modern világ ont ránk, hogy azt néha elképzelni is nehéz. Az információéhség pedig egyre nagyobb és nagyobb lesz. Minden kép, videó, hír, könyv… egy kattintással elérhető bármikor és bárhonnan.

Nekünk, akik még az INTERNET térhódítása előtt voltunk gyerekek, pedig az a feladatunk, hogy megmutassuk számukra a helyes irányt. Attól pedig egyenesen óva intenék mindenkit, hogy a következő mondattal kezdje: “Bezzeg az én időmben! Amikor nem hogy 4G meg WiFi, hanem még vezetékes telefon sem volt!…” De erről majd máskor írok még részletesen 🙂

Hozzászólások

hozzászólás